lemonВсе по-често много хора се обръщат към природата и благата, които тя ни е дала, за да ги приложат и в домовете си. Предлагаме Ви 7 бързи, безопасни и добри идеи за препарати, които може да направите сами и приложите в домовете си.

  1. За почистване на банята – препаратът е подходящ както за почистване на фугите, така и за мивката и тоалетната. Трябват ви сока от два лимона и 1с.л. сол. Напръскайте кърпата първо с лимоновия сок, а след това сложете и от солта. Търкайте замърсените места и накрая изплакнете с хладка вода.
  2. За почистване на плочки – трябват ви 1/2ч.ч. сода бикарбонат, и 10 капки етерично масло по избор. След това добавете и течен сапун – количеството трябва да е толкова, че да се получи паста, която да поставите върху гъба и с която да изтъркате плочките.
  3. Антибактериален препарат – приготвя се от вода и бял оцет в съотношение 9:1
  4. Освежител за хладилника – в бурканче от бебешко пюре поставете 1/2ч.ч. сода и 5-10 капки етерично масло от ванилия или някакъв цитрусов аромат. Затворете бурканчето, като преди това сте направили няколко дупки на капака. Содата ще абсорбира лошите миризми, а етеричното масло ще разпръсква приятно ухание. Съдържанието се сменя на 2 месеца.
  5. Освежител за въздуха – на слаб котлон сложете да къкрят в малко вода, кори от 2 портокала, 2 пръчици канела и карамфил.
  6. Срещу мазни петна по мивката – необходими са ви 1л. Вода и 1с.л. оцет. Поставете съставките в бутилка и разклатете силно, докато амонякът се разтвори. След това впръскайте от препарата върху петната и търкайте с гъба.
  7. За почистване на домашен прах – върху микрофибърна кърпа впръскайте разбъркани предварително 1с.л. зехтин и 2с.л. лимонов сок. Минете мебелите с кърпата – така не само почиствате вече натрупалия се прах, но и предпазвате от повторното му наслояване. Внимание! Никога не пръскайте от препарата директно върху мебелите.
7 идеи за препарати, които сами да направите